Declaració

Declaració del XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores, 2014

 

Aquest any 2014 es compleixen 20 anys de la creació de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). Durant aquest període, l’AICE s’ha consolidat i ha anat creixent fins a aplegar, avui, 478 ciutats de 36 països de tots els continents.

Al llarg d’aquest temps, les ciutats compromeses amb els principis de la Carta de Ciutats Educadores ens hem reunit regularment, cada dos anys, per a intercanviar experiències i coneixement per tal de fer front als importants reptes globals que afecten directament la vida dels ciutadans i les ciutadanes. En l’actual context de crisi, la noció de ciutat educadora adquireix més que mai tot el seu significat. Les dificultats ens empenyen a ser innovadors i solidaris, i a fer una crida a la implicació ciutadana. Amb el lema “Una ciutat educadora és una ciutat que inclou”, s’ha celebrat a Barcelona, del 13 al 15 de novembre de 2014, el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores, en què han participat 838 assistents procedents de 189 ciutats. Durant el congrés s’han fet 7 conferències plenàries, 84 tallers i 49 speakers’ corners, on les ciutats participants han pogut compartir experiències i fer propostes per tal que les ciutats del món siguin, cada cop més, ciutats més educadores i inclusives, on es donin les condicions per a generar benestar social i salut per a tots els seus habitants. Ciutats que promoguin actituds de solidaritat, respecte i interès pel bé comú entre totes les persones que hi conviuen.

Aquest congrés ha promogut el debat crític i ens ha ajudat a prendre consciència que la ciutat educadora té un paper determinant en la promoció integral de la inclusió, la participació ciutadana i el potencial creatiu i innovador de les persones. 2

En ple procés de definició de la nova Agenda de Desenvolupament Post-2015, cal continuar treballant per a consolidar i ampliar les millores aconseguides en el marc local i internacional amb vista a lluitar contra l’exclusió social, impulsant respostes noves, fermes i transversals. És per això que les Ciutats Educadores subscriuen la present declaració, que desenvolupa alguns dels principis de la Carta de Ciutats Educadores. Aquesta declaració parteix d’unes constatacions, seguidament, adopta uns compromisos a favor de la inclusió social, i, per acabar, planteja una crida a escala nacional i internacional.