Fars per la inclusió

Fars per la inclusió: “Col·laboració, compromís i participació”
Modera: Sr. Miquel Martínez

(9:00 –10:00, Sala d’actes) Dissabte 15 de novembre

La ciutat i la gent gran
Càmera Municipal d’Almada, Departament d’Educació i Joventut (Portugal)
José Barreto
Pla d’inclusió centrat en la gent gran, integrat per diferents projectes. El Pla té la finalitat d’atendre les necessitats específiques d’aquest grup de població, que representa el 20,5% de l’estructura demogràfica del municipi. En col·laboració amb diverses institucions, el municipi ha posat en marxa respostes de proximitat que inclouen cures domiciliàries, espais de convivència, accés habitual a l’activitat física i millora de la mobilitat, entre d’altres.

Posant cara a la vulnerabilitat; Programa Escola amiga
Ordre hospitalària de Sant Joan de Déu (serveis socials i parc sanitari). Sant Boi de Llobregat/Barcelona (Espanya)
Diana Casellas Paulí
Iniciativa dels professionals i usuaris de dos dels centres d’aquesta institució que treballen amb persones sense llar i persones amb problemes de salut mental. Consisteix en un programa de xerrades de sensibilització per a joves (a càrrec de professionals i usuaris) i d’accions de mobilització en forma d’aprenentatge i servei. El programa ha anat creixent i s’ha acompanyat d’altres eines, com la creació l’any 2011 del lloc web 365batecs.org, que presenta vídeos testimonials que conviden els joves a reflexionar sobre aspectes concrets.

KAPS: pisos estudiantils compartits solidaris
Ciutat de Rennes i Associació de la Fundació Estudiantil per la Ciutat (França)
Patrice Allais
Aquest projecte s’inspira en un experiment realitzat en pisos estudiantils compartits a Lovaina. Consisteix a desenvolupar la «vida en comú», les accions ciutadanes i solidàries i la dinàmica estudiantil als barris que habitualment acullen els estudiants. El concepte dels KAPS es basa a oferir als menors de 30 anys, estudiants i voluntaris del servei a la comunitat l’opció de compartir un apartament de protecció social moblat situat en un barri prioritari per un preu moderat (de 100 € a 150 € per persona). A canvi, els inquilins desenvolupen un projecte compartit per als residents de l’edifici o del barri. Les parts interessades, ja siguin associacions, institucions, residents o estudiants, comparteixen el desig d’ampliar vincles, desenvolupar un projecte en comú, aconseguir una major participació dels estudiants en la vida del barri, desenvolupar una veritable vida estudiantil al barri i millorar la integració de la universitat.

Pla Plurianual (PPA) participatiu
Secretaria de Pressupost Participatiu i Planificació de São Bernardo do Campo (Brasil)
Sra. Nilza Aparecida de Oliveira
El pla ofereix un model de gestió basat en la participació ciutadana en el qual la responsabilitat de construir una ciutat més justa i igualitària es comparteix entre el govern i els ciutadans. Aquest model adoptat pel municipi atorga als ciutadans el paper principal de la gestió pública, mentre l’administració valora el treball de planificació en els espais de la ciutat. El diàleg permanent entre la societat i el govern comporta l’enfortiment de la democràcia i la millora de la governabilitat del municipi, que també es beneficia dels programes de modernització administrativa i de la valoració del treballador públic iniciats en 2009.